IRF: Kroz program razvoja liderki kompanije će dobiti stručan kadar

Bez autora
Sep 27 2023

Program razvoja liderki za pozicije odlučivanja u Crnoj Gori, Women on Boards, osnažiće žene i obučiti ih u relevantnim oblastima, kako bi kompanije dobile stručan i nepokolebljiv kadar, saopštila je izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović.

„Cilj programa koji realizujemo u saradnji sa PricewaterhouseCoopers (PwC) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), jeste da osnaži žene i obuči ih u relevantnim oblastima i obezbijedi da one mogu samouvjereno i energično da daju doprinos na ključnim pozicijama u korporativnom odlučivanju“, rekla je Radović na konferenciji za novinare.

Ona je najavila da je plan da u naredne tri godine kroz program prođe 60 žena i da kompanije u kojima rade dobiju stručan i nepokolebljiv kadar.

„Radi se o 21 liderki čije su biografije impresivne. Očekujem da će se kroz šest radionica koje će se organizovati napraviti prvi koraci ka ulasku u odbore direktora velikih, javnih i privatnih preduzeća ne samo kroz razvoj vještina i nadograđivanje sposobnosti nego i dodatnu komunikaciju sa liderkama u regionu i EU“, objasnila je Radović.

Ona je navela da je IRF posvećeno radio proteklih deset mjeseci na ovom projektu.

„Nesporno je da sva istraživanja u zemljama EU i globalno pokazuju da uključivanje žena u odbore direktora velikih preduzeća daje značajan doprinos svim poslovnim rezultatima, prihodima, konkurentnosti i čini cijelu privredu prosperitetnijom“, rekla je Radović.

Program je, kako je precizirala, nastavak aktivnosti koje IRF preduzima protekle tri godine, kao što su kampanja "Ona pokreće biznis", kao i prva nacionalna konferencija za osnaživanje žena.

„Od početka ovih aktivnosti, IRF je podržao više od 300 projekata gdje su žene nosioci biznisa u vrijednosti od 44,5 miliona eura. Kada uporedimo te aktivnosti i nivo kreditne podrške u protekle tri godine, vidimo da je to četiri puta više projekata i 15 puta više novca u smislu finansijskog volumena“, kazala je Radović.

Ona je navela da su radili na promjenama Zakona o privrednim društvima, a da je program Women on Boards sastavni dio priprema za implementaciju novog zakonodavstva i daje odgovor na pitanje ko su žene koje će biti agenti promjena i nositeljke transformacije.

IRF je pokrenuo program Women on Boards kako bi crnogorski poslovni ambijent pripremio za predstojeće izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima, kojima se predviđa najmanje 40 odsto mjesta u odborima direktora za žene, odnosno najmanje 33 odsto svih izvršnih i neizvršnih direktora do jula 2026. godine, u skladu sa Direktivom EU.

„Projekat Women on Boards je bitan jer je potrebno prepoznati njegov značaj u jačanju kapaciteta društva da bude ekonomski snažnije i progresivije“, smatra Radović.

Ona je navela da se Crna Gora danas nalazi gdje su se zemlje članice EU nalazile 2012. godine, odnosno na ispod 15 odsto.

„Dostići 40 odsto do 30. juna 2026. godine je lak i nije lak posao uvažavajući ono što jesu barijere“, dodala je Radović.

Ona je kazala da od Vlade očekuje punu posvećenost da se žene nađu među predlozima za sva ona buduća mjesta u državnim kompanijama, a u privatnom sektoru statistički situacija je bolja.

Šef Kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, kazao je da mu je čast što su partneri na ovom programu, koji sprovodi i u Hrvatskoj.

„Pružićemo ekspetrsku podršku sa timom iz Londona kako bi razmijenili iskustva i znanja EBRD-a i zemalja u kojima funkcionišemo, posebno što se tiče ekonomske inkluzije, razvoja, dobrog upravljanja kako bi podržali ovaj program IRF-a“, naveo je Zakaria.

EBRD je, kako je objasnio, uključen u ovaj program jer je to vezano za strateški fokus te institucije.

„Vjerujemo da što je više žena u odborima i organima odlučivanja to vodi većem prosperitetru i boljem rukovođenju privrednim društvima. Zato zdušno podržavamo taj proces“, rekao je Zakaria.

On je naveo da EBRD podržava taj proces tako što opredjeljuje finansijke proizvode, jer imaju program Žene u biznisu na Zapadnom Balkanu, ali daju podršku i ženama koje predvode preduzeća.

„Takođe pružali smo podršku za izradu nacrta novih odredbi zakona o privrednim društvima preko radne grupe resornog ministarstva. Program će omogućiti da žene ojačaju svoje kapacitete da bi se zakon mogao sprovoditi kada se donese“, objasnio je Zakaria.

On je najavio da planiraju da pokrenu uskoro jednu šemu predviđenu za podršku ženama koje će omogućiti da se pravi razlika između preduzeća koje vode žene do onih gdje je samo formalno žena na čelu kompanije.

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, kazao je u video poruci da je potrebno da imamo veću zastupljenost žena u odborima direktora velikih, javnih i privatnih preduzeća, zbog čega snažno podržava projekat Women on Boards.

„Važno je da razumijemo da se ne radi samo o ispunjavanju još jedne obaveze ili norme na našem evropskom putu već da je u pitanju inkluzivnost poslovnog ambijenta i društvo u cjelini“, naveo je Milatović.

On je kazao da je veoma zadovoljan što će naš zakonski okvir prepoznati unaprijeđeni položaj žena u odborima direktora i da će uvođenje tih izmjena značiti prihvatanje pravnih tekovina EU u ovoj oblasti.

„Očekujem da će predlog izmjena i dopuna zakona o privrednim društvima biti jednoglasno podržan u crnogorskom parlamentu“, dodao je Milatović.

On je naveo da ćemo realizacijom programa Women on Boards biti prva zemlja regiona koja će dostići standarde na ovom polju.

„Posebno raduje što je IRF preuzeo inicijativu da preume ovaj program u naredne tri godine. Ohrabrujem sve liderke da učestvuju u ovom programu jer je to još jedan od dokaza da su žene stub modernog crnogorskog društva“, ocijenio je Milatović.

On je naveo da ženama u našem društvu ova uloga pripada jer ga svojim znanjem, posvećenošću i snagom čine boljim i uspješnijim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik